Pieczone kruche pierożki wg przepisu Siostry Anieli

Skorzystałam z przepisu w książce ” Klasztorna kuchnia Siostry Anieli ” (wydawnictwo SALWATOR)

W oryginalnym przepisie są to pierożki z kiszoną kapustą, ja wykorzystałam kurczaka i jarzyny z rosołu

Składniki :

1 1/2 szklanki mąki pszennej (typ 650)

10 dkg masła

6 łyżek Śmietany (18 %)

2 jajka

sól

mak do posypania + dodatkowo jedno rozbełtane jajko do posmarowania wierzchu pierożków + 1 jajko do mięsnego  farszu

Wyrobić ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki.

W tym czasie obrać mięso z rosołowego kurczaka i zmielić razem z jarzynami. dodać jajko, dosmaczyć solą i czarnym pieprzem, wrzuciłam też słuszną ilość pokrojonego,  świeżego lubczyku. Dobrze całość wyrobić.

Ciasto podsypać lekko mąką i cienko rozwałkować. Nakładać farsz i zlepiać . Posmarować z wierzchu rozbełtanym, lekko posolonym jajkiem i posypać makiem. Piekłam w temp 190 st. C z termoobiegiem. Nie mogłam się zdecydować na jeden kształt stąd też ta  różnorodność, ale najbardziej przypadły mi do gustu te w kształcie ślimaczków. Można mrozić.

 

 

 

← Poprzedni post

Następny post →

4 Komentarze

  1. Fajne:) robilam kiedys podobne, ale drozdzowe.

  2. Ojej, zrobiłam się głodna, ale smakowicie wyglądają :). Narobiłaś mi smaku, a ja talentu do gotowania nie mam. Nieładnie 🙂

Dodaj komentarz