Kwiaty kasztanowca w białym winie – macerat wg Ziół w pełni

Autorka Bloga Zioła w pełni – klik

zachęcająco opisała prosty sposób na macerat z kwiatów kasztanowca – klik –

Receptura :  100 g kwiatów zalej 500 g gorącego wina ( to jakieś 3/4 butelki o pojemności litra). Użyłam półsłodkiego ( ale w przepisie jest wytrawne). Maceruj przez 14 dni. Przecedź. Zażywaj 3 razy dziennie po 1 łyżeczce. Ponoć działa przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo, uszczelnia i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Przekonamy się za dwa tygodnie 🙂

Hej – jest 18 czerwca 2017  winny macerat nabrał koloru i smaku, nie wiem czy działa – bo trzeba go jakiś czas stosować –  ale wygląda ładnie 🙂

← Poprzedni post

Następny post →

2 Komentarze

  1. Testuj Alu, bo dobrze wiedziec takie rzeczy, natura czesto bardziej pomaga niż leki, tylko trzeba dac jej czas. A przepisik tez sobie zapiszę, moze skorzystam na drugi rok, bo kasztany juz definitywnie przekwitły.

  2. U nas jeszcze kwitną, więc skorzystałam 🙂

Dodaj komentarz