Kruche ciasteczka z czekoladą i nasionami słonecznika

Składniki:

1 kostka masła (200 g)

100 g zwykłego cukru

4 małe, surowe żółtka

1 gorzka czekolada (200 g – połamać ją na drobne kawałki)

1 garść łuskanych nasion słonecznika

skórka otarta z 1 pomarańczy

1 łyżka soku z cytryny

300 g mąki pszennej (typ 650)

1 mała łyżeczka przyprawy do piernika

szczypta soli

Masło utrzeć ze stopniowo dodawanym cukrem i solą. Ucierając – dodawać po jednym żółtku, skórkę pomarańczową, sok z cytryny i czekoladę oraz wsypać nasiona słonecznika. Potem porcjami  dodać mąkę i przyprawę do piernika. Z ciasta uformować kulę, zawinąć ja w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Stolnicę / stół podsypać lekko mąką i rozwałkować ciasto na jakieś 0,5 cm i  wykrawać ciastka albo można nie wałkować go i tylko uformować paluszki. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp 185 st. C z termoobiegiem. Ciasteczka są aromatyczne, nasiona słonecznika miękną podczas pieczenia i nie są wyczuwalne na języku.

 

 

 

← Poprzedni post

Następny post →

3 Komentarze

  1. zostały mi żółtka po torcie daquas … już wiem co z nich zrobić.

  2. Ja na razie poszczę, dlatego szybciutko opuszczam ten post 😉 Ściskam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz