Chleb tostowy z ziarnami i domowe masło ze śmietanki

W kwietniowej Piekarni –  Amber razem z Anią z Leśnego Zakątka zaproponowały upieczenie chleba tostowego .

Oryginalne przepisy są na ich blogach.

Natomiast masło do chleba zrobiłam ze śmietany 42 % firmy Piątnica. Tutaj link -klik- z 200 ml śmietany otrzymałam 94 g masła. Jestem zachwycona 🙂

Wracając do chleba …

Swój upiekłam z 1/2 porcji w blaszce o wymiarach 31 x 12 cm.

Składniki:

400 g mąki pszennej (typ 650) + 2 łyżki mąki kukurydzianej – myślałam że doda ciastu koloru, ale nie dodała :o)
75 g mąki żytniej razowej (Melvita)
2 łyżki prażonego sezamu
2 łyżki prażonej dyni
2 łyżki prażonego słonecznika
25 g świeżych drożdży (u mnie były mrożone, więc dodałam jeszcze 1/2 łyżeczki suszonych)
1/2 łyżeczki zwykłego cukru
300 g ciepłego mleka z wodą pół na pół
2 łyżki oleju rzepakowego
1 mała łyżeczka soli

Dodatkowo na 3 godziny przed przygotowaniem ciasta:
50 g płatków owsianych górskich
1 kopiasta łyżeczka czarnuszki
1 kopiasta łyżeczka siemienia lnianego – ziarna
75 g wody z mlekiem pół na pół

Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni. Płatki owsiane, nasiona lnu i czarnuszki zaparzamy ciepłym mlekiem z wodą.
Robimy rozczyn z drożdży, cukru i odrobiny wody na 15 minut, by je uaktywnić.
Do miski wsypujemy mąki, prażone ziarna, mieszamy do połączenia. Do pozostałego mleka z wodą dodajemy olej i sól. Do wymieszanych mąk dodajemy rozczyn z drożdży, mleko z wodą wymieszane z olejem i solą.
Następnie namoczone płatki owsiane z nasionami czarnuszki i lnu.
Zagniatamy ciasto aż będzie lśniące i elastyczne – używałam miksera. Uformowałam z niego kulę iwierzch lekko posmarowałam olejem.
Przykrywamy miskę z ciastem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto powinno dobrze wyrosnąć – podwajając objętość. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej chlebowe ciasto- sięgało do połowy foremki.  Trzonkiem łyżki zrobiłam kilka otworów na powierzchni chleba. Wierzch posmarowałam lekko osoloną  mieszaniną – jajka z mlekiem. Owinęła całość reklamówką i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia. Wstawiałam do mocno nagrzanego piekarnika , tzn 215 st. C z termoobiegiem na 15 minut, potem obniżyłam temperaturę do 200 st. C i piekłam jeszcze 45 minut. Nie spryskiwałam wnętrza piekarnika.
Chleb ma bardzo zachęcająco chrupiącą skórkę zarówno jedzony w temp. pokojowej jak i taki wyjęty z tostera. Polecam.

Chleb tostowy na blogach :

Akacjowy blog
am.art kolor i smak
Bochen chleba
Codziennik kuchenny
Dom z mozaikami
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny Zakątek
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Przepisy na domowy ser i chleb
Smak mojego domu
Weekendy w domu i ogrodzie
W mojej kuchni
W poszukiwaniu slowlife

 

← Poprzedni post

Następny post →

15 Comments

  1. Wspaniale Ci się upiekł!
    Jest taki pulchniutki i ma pieką skórkę.
    A masełko idealne do tego wypieku.
    Pozdrawiam Cię wielkanocnie!

  2. Jak przystało na chleb tostowy, u Ciebie puszysty i pewnie równie smaczny:) Udanego świętowania przy wielkanocnym stole:)

  3. Małgosia z Akacjowego Bloga

    Chleb bardzo dorodny. Pięknie wygląda. Do dobrego chleba masło jest czasem wystarczające. Własnej produkcji to dopiero rarytas 🙂

  4. wspaniale wyrósł ten chlebek 🙂

  5. pięknie to wygląda. Aż ślinka cieknie!

  6. Mniaaam 🙂 pachnie nawet przez internet ;D

  7. Pięknie wyrośnięty i apetyczny. Pozdrawiam!

  8. Wspaniale wyrósł. A jak musiał smakować z takim masłem 🙂

  9. Ten chlebek bardzo nam smakował, wypiek na pewno powtórzę, pozdrawiam serdecznie:)

  10. Pulchny i pachnący, piękny Ci się upiekł 🙂 Pozdrawiam i do upieczenia 🙂

  11. Domowy chleb i domowe masło, pyszności!

  12. Bardzo apetyczny bochen.
    Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam!

  13. Piękny chlebek z apetyczna skórką :). Dziękuje za wspólne pieczenie i wesołych Świąt życzę 🙂

  14. Dziękuję za wspólne pieczenie i miłe słowa, pozdrawiam świątecznie. Ala