Przepis znalazłam na blogu I Love bake – klik –
Składniki na prawie 3 blachy :
3 szklanki mąki krupczatki
250 g masła ( u mnie temp. pokojowa)
3 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
kilka kropel aromatu śmietankowego
szczypta soli
Do dużego garnka (miski) wsypać mąkę, pokrojone na drobniejsze kawałki masło i resztę składników. Wyrobić robotem kuchennym ze spiralkowymi końcówkami. W momencie kiedy struktura ciasta zrobi się piaskowata – zacząć je wyrabiać rękami. Zrobić z niego kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć folią spożywczą. Wstawić na godzinę lub dwie do lodówki.
Stół (stolnicę) podsypać mąką krupczatką i rozwałkować ciasto na grubość ok 0,5 cm. Co jakiś czas brzegi foremki odcisnąć w mące, żeby się nie kleiła do ciasta . Piec w temp 190 st C (z termoobiegiem) do chwili kiedy ciastka będą złotawe w środku i wyraźnie upieczone na brzegach. Przechowywać w puszce. Ciastka są kruche, niezbyt słodkie (idealne do przełożenia powidłem lub kremem)