Przepis znalazłam na blogu I Love bake – klik –

Składniki na prawie 3 blachy :

3 szklanki mąki krupczatki

250 g masła ( u mnie temp. pokojowa)

3 żółtka

2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %

1/2 szklanki cukru pudru

2 łyżeczki cukru wanilinowego

kilka kropel aromatu śmietankowego

szczypta soli

Do dużego garnka (miski) wsypać mąkę, pokrojone na drobniejsze kawałki masło i resztę składników. Wyrobić robotem kuchennym ze spiralkowymi końcówkami. W momencie kiedy struktura ciasta zrobi się piaskowata – zacząć je wyrabiać rękami. Zrobić z niego kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć folią spożywczą. Wstawić na godzinę lub dwie do lodówki.

Stół (stolnicę) podsypać mąką krupczatką i rozwałkować ciasto na grubość ok 0,5 cm. Co jakiś czas brzegi foremki odcisnąć w mące, żeby się nie kleiła do ciasta . Piec  w temp 190 st C (z termoobiegiem) do chwili kiedy ciastka będą złotawe w środku i wyraźnie upieczone na brzegach. Przechowywać w puszce. Ciastka są kruche, niezbyt słodkie (idealne do przełożenia powidłem lub kremem)