Likier piernikowy (korzenny)

Skorzystałam z przepisu, który  pojawił się na blogach : Filozofia smaku – klik- 

oraz Sto kolorów kuchni – klik-

Składniki:

1 butelka wódki (0,5 l – Krupnik) – wlałam nie całą, tylko jakieś 3/4

1 puszka masy kajmakowej (Gostyń)

1 kartonik mleka skondensowanego niesłodzonego

1 łyżeczka kakao (nie słodzonego)

1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika (domowej – bez cukru i mąki pszennej)

Masę kajmakową dodawać partiami do mleka i mieszać trzepaczką w misce.  Kiedy się połączy dodać przyprawę  i  kakao (rozmieszać go najpierw w kilku łyżkach wódki – zanim dodamy go do likieru – wtedy nie będzie „pylić” i łatwo się połączy z płynnymi składnikami), mieszać.  Następnie powoli wlewać wódkę cały czas mieszając.  Przelać do butelek i odstawić na tydzień do szafki.  Przed podaniem likier wstrząsnąć.

caluje-ala3-mala-ala

 

← Poprzedni post

Następny post →

2 Komentarze

  1. Ależ kuszący przepis!!! Chyba spróbuję w przyszłym roku, bo aż mi ślinka pociekła 🙂 i to zarówno od czytania, jak i patrzenia na przecudnej urody zdjęcie!!!

Dodaj komentarz