Składniki :
75 dkg mąki pszennej typ 650
2 margaryny (50 dkg lub pół na pół masłem)
1/2 szklanki śmietany (18 %)
1 łyżka cukru +1 cukier wanilinowy
2 całe jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dkg drożdży
nadzienie cytrynowe to lemon curd  (przepis i źródło tutaj)
Z 1 łyżki cukru, drożdży , 3 łyżek ciepłej wody i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i  posiekać z margaryną, dodać śmietanę wymieszaną z jajkami i cukrem waniliowym, wlać zaczyn i wyrobić ręcznie albo robotem kuchennym (spiralkowe końcówki ). Wstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie poszukać jakiejś dużej pokrywki, która będzie szablonem do wycinania rogalików o zbliżonej wielkości.
Ciasto wyjąc z lodówki, podsypać mąką , rozwałkować, przyłożyć szablon (pokrywka ) i wyciąć koło, które potem podzielić na 8 części, nałożyć nadzienie i formować rogaliki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (185 st. C  z termoobiegiem) i piec do zrumienienia (ja piekę je na papierze do pieczenia ).
Jak wystygną można je posypać cukrem pudrem lub polukrować *.
Są bardzo puszyste i nie czerstwieją .

P.S.

Rogaliki z tego krucho – drożdżowego ciasta piekłam już, ale nadziewałam je marmoladą i powidłami śliwkowymi (KLIK)

podpis-1-przycisk

* Lukier:  2 – 3 łyżki cukru pudru +  1-2 łyżki soku z cytryny starannie rozmieszać. Lukier nie powinien mieć bardzo „lejącej” konsystencji. Nakładać go pędzelkiem.