Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady

Korzystałam już z tego przepisu (choinki czekoladowo – pomarańczowe klik)  , teraz jednak pominęłam pomarańczowe akcenty.  Najlepsze są nazajutrz po upieczeniu, polecam :o) Poniżej słuszna  porcja na 60 szt

Składniki :
300 g masła (temp. pokojowa)
120 g zwykłego cukru
4  żółtka  *

150 g gorzkiej czekolady (połamałam 1 1/2 tabliczki na kawałki)

500 g mąki pszennej (typ 650)

2-3 krople aromatu śmietankowego

szczypta soli

Masło dobrze rozetrzeć, dodać porcjami cukier i szczyptę soli, do masy dodawać po jednym żółtku, aromat oraz połamaną czekoladę, wsypywać stopniowo mąkę. Ucierać robotem do połączenia się składników. Uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Stolnice podsypać cieniutko mąką , ciasto rozwałkować na 5-7 mm i wykrawać ciastka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim ciasteczka. Piec w temp. 180 st. C  ( z termoobiegiem), do chwili kiedy się zezłocą. Zdjąć z blachy kiedy wystygną, bo są bardzo kruche.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

podpis1przycisk-18

 

 

Zapisz

← Poprzedni post

Następny post →

2 Komentarze

  1. Menudo cambio, si no conocía tu blog de lo moderno que nos lo has puesto.
    Besos guapa.

  2. Kochana Maite- jesteś zawsze mile widziana :o))) , też całuję. Ala

Dodaj komentarz