_dsc0001Składniki na 36 chrupiących ciasteczek :

1 kostka margaryny do pieczenia (250 g)

100 g zwykłego cukru

2 rozbełtane jajka

120 g mąki pszennej (typ 650)

350 g płatków owsianych (zwykłych)

100 g płatków jaglanych

50 g wiórków kokosowych

ok. 110 g ( w sumie) wymieszanych ze sobą ziaren słonecznika, siemienia lnianego, dyni i rodzynek

1 tabliczka gorzkiej czekolady (70 % ze skórką pomarańczową) – 100 g (tylko połamać na kawałki)

1 łyżeczka cynamonu

1 kopiasta  łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i dalej ucierając dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z sola, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wsypywać porcjami płatki, wiórki , nasiona oraz połamana na kawałki czekoladę. Krótko wyrabiać – do połączenia się składników. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C ( z termoobiegiem). W tym czasie formować w rękach okrągłe ciasteczka (lekko je spłaszczyć z góry). Układać na papierze do pieczenia. Upiec. Jeść po wystudzeniu… chociaż takie lekko ciepłe …mają w sobie lekko płynną czekoladę….ech – sami zobaczcie na zdjęciach… i sami zdecydujcie ……  :o)

cropped-podpis1przycisk.jpg

 

Zapisz

Zapisz