_dsc0108Składniki na kilkanaście placuszków:
2 jajka

1/2 szklanki mleka 2 %

3/4 szklanki cydru jabłkowego

2-3 szklanki mąki pszennej (typ 650) – chodzi o to żeby po wymieszaniu wszystkich składników ciasto było w konsystencji podobne do gofrowego, czyli niezbyt rzadkie

2-3 łyżki zwykłego cukru – do smaku

olej rzepakowy do smażenia

4 dojrzałe banany (pokroić w dużą kostkę)

Połączyć wszystkie składniki ciasta i wkroić do niego banany. Nakładać ciasto na patelnię małą chochelką. Placuszki trochę się rozrastają dzięki dodaniu musującego cydru. Smażyć do uzyskania złocistego koloru. Osuszyć je potem na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Posypać odrobiną cukru i podawać na gorąco lub na zimno.

_dsc0113_dsc0116cropped-podpis1przycisk.jpg