Zupa jest pyszna i niezwykle prosta w wykonaniu. Inspiracją była Zupa bagienna N. Lawson.
Składniki:
0,5 kg mrożonego groszku (1 opak.)
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany 18 %
1 pęczek koperku
sól, pieprz ziołowy i pieprz czarny
woda (ok 2-3 szklanek)
Opcjonalne dodatki : ugotowany biały ryż, makaron, groszek ptysiowy.
Groszek wsypać do garnka dodać masło i zalać wodą, dodać przyprawy. UWAGA – gotować bez przykrywki, żeby zachować wspaniały , zielony kolor. Gotować do miękkości. Ostudzić. Zmiksować (ja zrobiłam to w kielichowej przystawce do miksera), na gładko albo i nie – jak kto lubi.  Dodać do zupy śmietanę i skrojony koperek. I już, tak po prostu. Zupa o pięknym kolorze, bardzo syta. Warto spróbować bo mrożony groszek smakuje zupełnie inaczej niż ten konserwowy w puszcze..