Słona tarta (quiche) z zielonym groszkiem, kalafiorem i marchewką

Tarta była pieczona w tortownicy o przekroju 20 cm
Składniki na ciasto :
Ciasto (tutaj link do innych tego typu tart)
100 g masła
200 g mąki pszennej typ 650
1 rozbełtane jajko
szczypta ziół prowansalskich (opcjonalnie)
szczypta soli
1 łyżka zimnej wody
Na wierzch:
garść mrożonego zielonego groszku – wcześniej go ugotować w lekko osolonej wodzie- bez przykrycia – żeby nie stracił swojego żywego koloru (al dente), wrzucić do niego 1/2 marchewki pokrojonej w kostkę i kilka różyczek kalafiora. Chwilkę pogotować.
Masa do zalania tarty:
2 jajka rozmieszać energicznie z 1/2 kubka śmietany (18%), dodać do smaku sól, pieprz czarny i ziołowy oraz szczyptę curry.

Posiekać masło z mąka i ziołami, dodać rozbełtane jajko z solą i wlać zimną  wodę.
Gdy wszystkie składniki się połączą, wyłożyć nim uprzednio natłuszczoną formę do pieczenia (w
moim przypadku była to mała tortownica o średnicy 20 cm)
– proszę nie zapomnieć o zrobieniu rantów, nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do zamrażarki na jakieś pół godziny. Potem dopiero wstawić do mocno nagrzanego piekarnika -195 st. C (z termoobiegiem) . Piec do zrumienienia.

Warzywa odsączyć na durszlaku i rozłożyć je na upieczonym cieście. Zalać masą jajeczno – śmietanową. Wstawić do piekarnika o temp. 180 st. C z termoobiegiem. Piec ok 40 min. do wyraźnego zrumienienia wierzchniej warstwy. Smaczna potrawa na ciepło i na zimno. Polecam.

 
 

 

 

 

Zapisz

← Poprzedni post

Następny post →

2 Comments

  1. Uwielbiam tarty wszelkiej maści, więc muszę wypróbować, bo smacznie wygląda. Pozdrawiam ciepło, Ania 🙂

  2. Polecam – a zwłaszcza ciasto :o)