Ciastka kokosowo- owsiane (Anzac Biscuits)

Przepis pochodzi z bloga MOJE WYPIEKI
Składniki:
2 szklanki wiórków kokosowych
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
20 dkg mąki pszennej (typ 650)
14 dkg cukru (dałam zwykły)
1 kostka masła (200 g)
2 łyżki miodu
2 płaskie łyżeczki sody (dać stanowczo mniej albo pół na pół z proszkiem do pieczenia)
przygarstka rodzynek
szczypta cynamonu

W misce wymieszać ze sobą wiórki kokosowe, płatki i mąkę oraz rodzynki i cynamon. W rondelku – roztopić masło, dodać do niego miód i cukier. Odstawić. Wsypać sodę i energicznie wymieszać, taki buzujący płyn wlać do tych suchych składników.Mieszać. Odstawić na chwilę do wystygnięcia.
Z ciasta robić niewielkie kulki, lekko je spłaszczać na środku. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym ( 170 st. C z termoobiegiem) piekarniku do zezłocenia się powierzchni ciasteczek (3-4 min). Po upieczeniu są bardzo miękkie, więc odczekać aż trochę wystygną i wtedy zdejmować je z blachy.

 
 
 
 
 
 

Zapisz

← Poprzedni post

Następny post →

4 Komentarze

  1. To już mam pomysł na jutrzejszy deser 🙂

  2. Anielka – trzeba dać mniej sody albo wymieszać pół na pół z proszkiem do pieczenia – piekłam je wczoraj, ale jeszcze dziś "czuć" je sodą. A tak są smaczne, lekko chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Dobrego dnia. Ala

  3. Takie coś to ja lubię 🙂

Dodaj komentarz