Mufinki pomarańczowo- czekoladowe z kurkumą

Przepis na 12 sztuk:
Składniki mokre:
1/2 kostki margaryny (rozpuścić)
2 całe jajka (rozbełtać)
sok z 1/2 pomarańczy
1/2 kubka kefiru
Składniki suche: 
2 szklanki mąki pszennej typ 650
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
mała szczypta soli
duża szczypta kurkumy
skórka otarta z 1 pomarańczy (wrzucić ją do rozpuszczającego się tłuszczu)
1/2 szklanki zwykłego cukru
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową
Margarynę rozpuścić,wrzucić do niej skórkę i wlać sok z pomarańczy oraz sól i cukier. Wymieszać, ale nie gotować. Lekko wystudzić, dodać jajka i kefir. Wymieszać i wlać do mąki połączonej z sodą i proszkiem do pieczenia, kurkumą oraz drobna pokrojoną czekoladą. Po połączeniu się składników masę przełożyć do formy mufinkowej wyłożonej papilotkami. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku (z termoobiegiem).

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Zapisz

← Poprzedni post

Następny post →

4 Komentarze

  1. Apuntada la receta, tienen un aspecto estupendo.
    Buen fin de semana.Bss.

  2. Ale nabrałam smaka :))

  3. Takie male co nieco to ja lubię, pysznie wyglądają 🙂

Dodaj komentarz