Kremowe Trufle czekoladowe – przepis z kulinarnego bloga Małgosi

Przepis znalazłam na Blogu : Ósmy kolor tęczy.

Składniki:
450 g deserowej czekolady ( u mnie gorzka + deserowa)
150 g masła
2 żółtka
1/2 szklanki wrzącej wody
1 łyżka wiśniówki ( w oryginale był rum)
szczypta soli
do obtoczenia kakao w proszku – u mnie gorzkie pół na pół z takim słodzonym dla dzieci – żółtym Kubusiem.
Czekoladę połamałam na drobniejsze kawałki do metalowej miseczki i razem z masłem ustawiłam na garnku z gotującą się wodą. W osobnej misce rozbełtałam żółtka z odrobiną soli i cienkim strumieniem (energicznie mieszając trzepaczką do sosów) wlałam wrzątek. Odstawiłam na chwilkę bo w tym czasie czekolada połączyła się już z masłem na jednolitą masę. Zdjęłam miskę z garnka i zaczęłam ubijać czekoladowa masę, wlewając -przez sitko- małymi porcjami żółtka z wodą. Dodałam wiśniówkę. Tortownicę ( szer. 22 cm) wyłożyłam folią aluminiową i przelałam do niej truflowa masę. Wstawiłam do lodówki na 2 godziny. Potem pokroiłam na kwadraty ok 2,5 cm x 2,5 cm. Za pomocą dwóch łyżeczek obtoczyłam trufle w kakao. Przechowywać w lodówce. Myślę że wykorzystam tę masę do zrobienia mazurka.

 
 

 

Zapisz

← Poprzedni post

Następny post →

3 Comments

  1. zrobiłam ,naprawdę pyszne 🙂

  2. O tak, ja już po zjedzeniu kilku wiedziałam że nie mogę zostać z nimi sam na sam, bo jak to mówią:" mam silna wolę… robi ze mną to co chce" :o)

  3. Absolutnie uwielbiam wszystko, co czekoladowe 🙂