Różowe ciasto chlebowe w foremce w kształcie serca

Amber na swoim blogu zaprosiła do “wspólnego” weekendowego pieczenia chleba . Zaproponowała chleb z burakami.
Przepis na jeden bochenek:
370 g mąki pszennej (typ 650 w tym 3 łyżki mąki pszennej razowej)
8 g soli
160 g startych (surowych) buraków
4  g suchych drożdży
200 g ciepłej wody
15 g oleju ( w oryginale oliwa)

Wymieszać mąkę, suche drożdże i sól. Wlać olej i wodę, wymieszać ciasto drewnianą łyżką. Dodać starte buraki i dalej chwilę mieszać do połączenia się składników. Odstawić
na 10 minut.
Następnie stosować następującą technikę zagniatania: zagniatać przez 10 sekund i
zostawiać na 10 minut. Powtórzyć ten proces 4 razy. 
Ciasto wyrabia się łatwo bo jest sprężyste. Za każdym razem lekko podsypać blat mąką.
Przykryć miskę z ciastem i zostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu.

Foremkę porządnie posmarować margaryną i obsypać otrębami pszennymi. Przełożyć do niej ciasto. przykryć – z naddatkiem –  reklamówką i poczekać aż chleb podwoi
swoją objętość. U mnie trwało to prawie 2 godziny. Nagrzać piekarnik do 200 st. C ( z termoobiegiem) , w oryginale jest mowa o wyższej temperaturze i spryskiwaniu piekarnika wodą, ale u mnie nie działa dolna grzałka, więc “pokombinowałam ” po swojemu . Piec
chleb przez ok 35 minut, aż do chwili kiedy wyraźnie zacznie odstawać od ścianek foremki i ostukany od spodu wyda głuchy dźwięk.
Studzić na kratce.
Smakuje świetnie. “Nie czuć” go burakami. Kolor różowy zanika, zostają tylko czerwonawe kropki buraczanych wiórków. Polecam.

 
 
 
 
 

Chleb z burakiem na blogach:
Akacjowy blog
Codziennik kuchenny
Dom z mozaikami
Dzieje kuchennej Wiewióry
Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Leśny Zakątek
Moje małe czarowanie
Nie tylko na słodko
nie-Ład mAlutki
Ogrody Babilonu
Prawo do gotowania z pasją
Smakowity chleb
Stare gary
W poszukiwaniu SlowLife

← Poprzedni post

Następny post →

10 Comments

  1. Wygląda smakowicie i zachęcająco! Aż mi się głodno zrobiło po przeczytaniu Twojego posta:))

  2. Sympatyczny taki chlebek w kształcie serca z burakami. Pozdrawiam

  3. Ale apetycznie u Ciebie Kochana 🙂

  4. Śliczny!
    Bradzo się ciezsę, ze z nami upiekłaś.
    Zapraszam do lutowej Piekarni.
    Pozdrowienia!

  5. Piękne to różowe serducho!

  6. Świetny pomysł i bardzo ładny chleb!
    Do następnego!

  7. Bardzo urokliwy serduszkowy chleb 🙂 Piękne wnętrze i kształt. Pozdrawiam serdecznie i do następnego razu :)M.

  8. smakowity bochen od serca! dzięki za wspólny wypiek 🙂

  9. Chleb jest naprawdę smaczny i prosty do wykonania, pierwszy raz używałam suszonych drożdży (instant)- ale nie ostatni. Dziękuję również za "wspólne "pieczenie i miłe słowa. Ala

  10. Piękny chlebek, smakowity, pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie 🙂