Paluchy z ciasta francuskiego z sezamem i czarnuszką

Składniki na 13 sztuk:
1 gotowy płat ciasta francuskiego
1 rozbełtane jajko z solą i pieprzem
sezam i czarnuszka

Ciasto lekko rozwałkować i przełożyć na papier do pieczenia. Naciąć nożem kilka pasków, z których powstaną nasze paluchy. Na całej długości posmarować je jajkiem . Połowę każdego paska obsypać sezamem albo czarnuszką. Złożyć pasek na pół i okręcić go kilka razy wokół własnej osi. Całość posmarować ponownie jajkiem. Piec w gorącym piekarniku do wyraźnego zrumienienia. (215 st. C z termoobiegiem)

 
 
 
 

 

← Poprzedni post

Następny post →

2 Comments

  1. Śliczne wyszły Ci te paluchy, tak ładnie wypieczone. Z tym gotowym ciastem francuskim to prawdziwa wygoda. Kiedyś miałam fazę na to ciasto, dawno temu, kupiłam zeszyt "Mojej kuchni" i.. zagniatałam, wałkowałam, mroziłam,a ile czasu na to szło! Pozdrawiam w Święto Trzech Króli.

  2. Uwielbiam takie paluszki :))