Do poprawki, czyli rolada jeszcze mi się nie zrolowała…

No cóż…. próba zrolowania biszkoptu ze wzorkiem (jeszcze :o) mi się nie powiodła…. Ale to będzie po prostu ciasto do poprawki.
Pomysł wypatrzyłam tutaj (Haniela`s blog) a przepis na ciasto  tutaj (u Ciastkożerców).
Składniki na ciasto do śnieżynek:
2 białka
30 g masła (temp. pokojowa)
1/2 szklanki mąki pszennej ( typ 650)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny ( w oryginale – wody)

Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem, dodać stopniowo białka, sok z cytryny i porcjami mąkę. Ciasto jest gęste. Przełożyć niedużą porcję do woreczka strunowego (albo zrobić tutkę z papieru do pieczenia) i na przygotowanym wcześniej papierze (narysować na kartce z bloku wzór i na niego położyć papier do pieczenia) wycisnąć wzór śnieżynek. Jest to łatwa sprawa. Następnie włożyłam tak przygotowaną blachę do zamrażarki na godzinę.Potem ów wzorek „zalałam” przygotowanym biszkoptem z tego przepisu

 

Zastosowałam się do uwag z obracaniem blachy, przekładaniem papieru, etc, niestety jeszcze tym razem próba zgrabnego rolowania mi się nie powiodła (ciasto popękało między gwiazdkami), ale nic to – po prostu spróbuję jeszcze raz ją upiec, ale skorzystam z przepisu na którąś z moich poprzednich rolad…. Może niepotrzebnie zrobiłam wzór na całej powierzchni papieru, albo gwiazdki były za grube i za duże, no coś nie zażarło, ale zasada jest prosta i pomysł z zamrożeniem wzorku – genialny. Ciasto było smaczne i sprężyste.Nie zmarnował się ani okruszek :o)))

 

Zapisz

← Poprzedni post

Następny post →

5 Comments

  1. Super pomysł z mrożeniem gwiazdek. Ważne, że było smacznie i znów mam ochotę wypróbować przepis, a ciałka tu i tam mi przybywa.
    Pozdrawiam serdecznie

  2. Koniecznie spróbuj tego mrożenia – ciasto ani drgnie jak się go "zalewa" biszkoptem. Ja cieszyłam się jak dziecko kiedy po upieczeniu okazało się że nic nie jest rozmazane. Jedyne ale -o którym pisze powyżej- sprawiło tylko, że następnym razem zrobię tort z taką wierzchnia warstwą – odpadnie dekorowanie :o)Ciałko jest potrzebna zimą, żeby "zamortyzować" ewentualne upadki na śliskich chodnikach :o)Dobrego dnia. Ala

  3. Śieżynki wyszły idealnie 🙂

  4. Oj, piękne te śnieżynki na cieście!

  5. Mój syn uwielbia roladę, a ja nie potrafię też jej zrolować:((( Pozdrawiam

Dodaj komentarz