Trufelki – bajaderki ze zdefasonowanych pierników

Ze „zdefasonowanych” pierniczków (co to im w ferworze tworzenia coś się urwało albo odleciało :o) należy zrobić trufelki.
Składniki:
przygarść pierniczków + nalewka z czarnej porzeczki + 1- 2 czekolady z bakaliami ( po 100 g każda) + 1-2 łyżki mleka + 1 łyżka masła .
Panierka – kokos, ziarna słonecznika w polewie, troszkę skórki otartej z pomarańczy .


Pierniczki zalać (tak od serca) kilkoma łyżkami nalewki (dodałam też moczącą się w niej czarną porzeczkę). Odstawić na 3-4 godziny -( moje pierniczki były raczej grubaśne a nie cieniuchne jak opłatki) po to, żeby nasiąkły alkoholem. Zemleć je potem w maszynce do mięsa. Masa ma być lekko wilgotna. Czekoladę połamać na kawałki i  rozpuścić na parze, dodając do niej masło i ewentualnie mleko –  masa ma być płynna. Wlewać małymi porcjami do zmielonych pierniczków, mieszać. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc). Nazajutrz formować łyżeczką małe porcyjki i obtaczać je w przygotowanych panierkach. Przechowywać w lodówce.

Trufelki zgłaszam do Festiwalu Pierniczków u Majanki

Zapisz

← Poprzedni post

Następny post →

6 Comments

  1. A właśnie nie wiedziałam co zrobić z "odpadami"piernikowymi:) Pozdrawiam

  2. super pomysł! życzę pięknych Świąt!:)

  3. pysznie!
    Wesołych Świąt :*

  4. Dziękuję za pozdrowienia i świąteczne życzenia :o)Dobrego dnia. Ala

  5. Bardzo dobry pomysł! 🙂
    Dziękuję Ci za udział w Festiwalu Pierniczków.
    Pozdrowienia 🙂

Dodaj komentarz