Resztkowa zapiekanka z kaszy jaglanej i pieczeni

Składniki (orientacyjnie)
ok. 1-2 szklanek ugotowanej kaszy jaglanej ( z poprzedniego dnia)
ok 1 szklanki zmielonej (uprzednio upieczonej,więc może być lekko wysuszona :o) pieczeni wieprzowej
3 całe jajka
1/2 kubeczka dużej śmietany (18 %)
sól, pieprz , zioła prowansalskie, curry, sproszkowana gałka muszkatołowa –  wszystkiego odrobinę, do smaku
drobno skrojony szczypiorek ( niekoniecznie)
Kaszę wymieszać z mięsem i rozbełtanym jednym całym jajkiem, doprawić przyprawami do uzyskania wyraźnego, przyjemnego smaku. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i obsypać tarta bułką. Przełożyć do niego przygotowaną masę – napełniając je w 3/4 wysokości . Pozostałe jajka rozmieszać ze śmietaną ( ewentualnie szczypiorkiem) i posolić. Zalać tym zapiekankę, w kilku miejscach nakłuć ją widelcem żeby śmietana dotarła też na dno. Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180 st. C z termoobiegiem) i piec ok 45-50 minut do wyraźnego zrumienienia się góry. Podawać z sosem pomidorowym. albo jakimś innym wyrazistym sosem.

← Poprzedni post

Następny post →

4 Comments

  1. ciekawy pomysł 🙂

    • W tej wersji trzeba pamiętać o jakimś wyrazistym dodatku- kiszony ogórek albo sos pomidorowy

  2. Lubię kaszę jaglaną u mnie w domu gotuje się zupę z kaszy jaglanej z suszonymi śliwkami,jest pyszna.Ja ją lubię.Pozdrawiam.

  3. Ciekawe połączenie, ja lubię też klasykę, czyli z jabłkami, cynamonem i rodzynkami :o)