Przepis znalazłam na blogu Gotuję bo lubię

Składniki na 3 blachy po 16 sztuk
6 białek ( które nam zostały po upieczeniu tego sernika)
1/2 szklanki zwykłego cukru
170 g wiórek kokosowych
170 g płatków owsianych (u mnie akurat górskich)
Białka ubić na sztywno, wsypywać porcjami cukier, miksować do momentu kiedy piana zrobi się błyszcząca. Kokos wymieszać z płatkami i wsypać go partiami do piany, zmniejszyć obroty i ubijać do momentu połączenia się wszystkich składników. Całość odstawić na 20 minut aż płatki “stracą surowiznę” i masa zgęstnieje. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i dwoma małymi łyżeczkami formować i układać na nim kulki- kokosanki.

Wstawić do nagrzanego piekarnika -170 st. C z termoobiegiem. Piec 12-15 min- aż się zrumienią. Są wyborne i proste do zrobienia.

 
 

 

 

Zapisz