Tabule – sałatka z kus-kusem

 Składniki:
1 opakowanie kaszki kus kus
2 duże zielone ogórki
2 duże pomidory
2 pęczki zielonej pietruszki
6 listków świeżej mięty
Sok z ok. 1/2 cytryny  ( do smaku)
1 łyżka oliwy albo oleju
sól , pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
1/2 świeżej papryki do przybrania

Kaszkę wsypać do rondelka i dodać dużą szczyptę soli oraz pieprzu ziołowego. Wymieszać. Całość zalać wrzątkiem ( ma go być ok 1 cm nad powierzchnią kaszy) i szczelnie przykryć. Odstawić do napęcznienia.
Ogórki obrać ze skóry i pokroić w kostkę, pomidory pokroić na ćwiartki i wyjąć palcami pesteczki , pozostały miąższ skroić w niezbyt małe kawałki. Pietruszkę posiekać albo drobno pociąć nożyczkami, to samo zrobić ze świeżą miętą.
Do wystudzonej kaszy dodać przygotowane dodatki i wymieszać widelcem, dodać oliwę albo olej i po odrobinie soku z cytryny ( sprawdzić żeby nie było za kwaśne) . Odstawić na godzinę do lodówki – potem spróbować czy smaki się ” przegryzły” i dodać świeżo zmielony pieprz i ewentualnie sól. Sałatka ma być w smaku odświeżająca, miętowo – kwaśna.

← Poprzedni post

Następny post →

1 Comments

  1. Nabrałam aż apetytu 🙂 Pozdrawiam 🙂