Mufinki jabłkowo – dyniowe

Przepis na 12 sztuk:
Składniki suche :
1,5 szklanki mąki pszennej ( typ 650 )
1/2 szklanki zwykłego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli
kilka kropel aromatu śmietankowego
Składniki mokre:
2 jajka
1/2 szklanki kefiru
1/2 szklanki oleju roślinnego
3 kopiaste łyżki gruzełkowatego dżemu z dyni
2 średniej wielkości jabłka obrane ze skórki i  pokrojone w grubszą kostkę

Składniki mokre wymieszać i połączyć z suchymi. Krótko mieszać, tj do chwili kiedy nie będzie widać mącznych smug .Masę przełożyć do mufinkowej formy wyłożonej papilotkami. Wstawić do gorącego piekarnika ( 180 st. C z termoobiegiem). Piec do zrumienienia wierzchu babeczek- dla pewności wbić wykałaczkę w jedną z nich i sprawdzić czy po wyjęciu nie jest oblepiony ciastem ( ma być suchy)

 

Zapisz

← Poprzedni post

Następny post →

4 Komentarze

  1. pyszności 🙂
    pozdrawiam Alu ciepło

  2. Hoy el traductor de Google se ha portado bien y me he podido guardar tu estupenda receta, gracias guapa.
    Bss.

  3. Dear'm contenta :o))

Dodaj komentarz