Drożdżowe knedle ze śliwkami i piernikową posypką

Przepis na ciasto na podstawie książeczki pt: „Potrawy proste, oszczędne i zdrowe” Marii  Bartnik i Krystyny Stachowicz (Wydawnictwo Spółdzielcze 1989) – str. 76 – Pyzy poznańskie –
 Składniki:
2 szklanki mąki pszennej ( typ 650)
1 szklanka mleka ( temp. pokojowa)
3 żółtka + 1 całe jajko
1 kopiasta łyżeczka roztopionego masła
2 dkg świeżych drożdży
1 łyżka cukru ( zwykłego)
szczypta soli
śliwki ( bez pestek)
kilka pierników – bez polewy i lukru – do zrobienia posypki

Drożdże rozmieszać w mleku z łyżką mąki i łyżką cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać i dodać do niej zaczyn, żółtka i całe jajko, dodać stopione masło i szczyptę soli. Wyrobić pulchne ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia Potem wyłożyć je na blat podsypany mąką i utoczyć gruby wałek, lekko go spłaszczyć i kubkiem „odkrawać ” kęsy , w które wkładać wypestkowane śliwki – starannie je otulając ciastem. Odstawić knedle do wyrośnięcia –  ok godziny – gotować je na parze albo w osolonym wrzątku – w zależności od wielkości od 10- 15 minut. Na talerzu posypać je startymi na tarce piernikami.

 
 

 

Zapisz

← Poprzedni post

Następny post →

2 Komentarze

  1. Oj, bardzo pasuje mi ten przepis,a nie znam go. Muszę wypróbować! Pozdrawiam serdecznie

    • Iza- w oryginale nie ma śliwek i piernikowej posypki, więc jeśli się nie da cukru tylko więcej soli – nadzieje czymś albo i nie, to mogą być dodatkiem do mięsa :o)

Dodaj komentarz