Gofry z mąki orkiszowej z dodatkiem kakao

Przepis na gofry kakaowe zaczerpnięty z książki Pani Ewy Wachowicz ” Słodki świat”, strona 115.
Składniki:
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 ml mleka ( zimne)
100 g zwykłego cukru
50 g masła ( roztopić)
3 jajka ( ubić białka)
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli, 1 łyżka wódki

Białka ubić na sztywna pianę i dodać partiami cukier.
W osobnym naczyniu – mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, wlać do tego mleko i dodać żółtka. Stopniowo dodawać po łyżce piany, a na końcu wlewać cienkim strumieniem roztopione masło i wódkę (1 łyżka). Upiec w gofrownicy. Ja nie podpiekałam ich już w piekarniku, wiec były takie w typie grubszych naleśników. Świetnie smakują takie “golutkie” ale z powidłami śliwkowymi, albo masłem orzechowym są równie smaczne, warte powtórzenia. Św. Hildegarda byłaby znowu zadowolona :o))))

 

← Poprzedni post

Następny post →

1 Comments

  1. A te wylewki najsmaczniejsze. 😉