Cynamonki – wg przepisu z książki

Wg przepisu z książki pani Małgorzaty Zielińskiej ” Drożdżowe wypieki” ( str. 70).
Składniki na ciasto (2 blachy) :
1/2 kg mąki pszennej typ 650
15 g drożdży
80 g masła
1 jajko + 2 żółtka
1 szklanka mleka
szczypta soli
Panierka – kilka łyżek roztopionego masła + w osobnym naczyniu cukier wanilinowy wymieszany z kopiastą łyżką cynamonu.

Zrobić zaczyn z drożdży, ciepłego mleka, łyżki cukru i kilku łyżek mąki . Odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i wystudzić. Jajko i żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Do przesianej mąki dodać zaczyn i resztę składników. Wyrobić ciasto – ma być miękkie i elastyczne, przykryć je folią i odstawić do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki i formować wałeczki . Połowę obtoczyć w panierce (najpierw w maśle, a potem w cukrze z cynamonem). Skręcić ze sobą wałeczki z cynamonowa panierką oraz te bez panierki – w spiralki, ułożyć to wszystko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia. Piec do zrumienienia w temp. 180 st. C. Paluchy są miękkie i aromatyczne, nazajutrz dobrze smakują posmarowane masłem.

 

← Poprzedni post

Następny post →

2 Comments

  1. i jeszcze, żeby ktoś przyszedł i zrobił to bym z chęcią zjadła.

  2. ooo zjadłabym dziś mam ochotę na "coś" :-)))