Cukrowe obwarzanki

Składniki na 24 obwarzanki:
4 szklanki mąki pszennej ( typ 650)
1 szklanka śmietany 18 % ( lub pół na pół śmietana z kefirem)
1/2 kosteczki drożdży (50 g)
1 kostka margaryny (250 g)
1 łyżka cukru(zwykłego)
Na posypkę:
cukier trzcinowy wymieszany z cukrem wanilinowym i cynamonem

Do posmarowania wierzchu obwarzanków jedno jajko rozbełtane z łyżką mleka.

 

Uwaga – w samym cieście nie ma jajek

Mąkę przesiać i posiekać z margaryną, dodać drożdże roztarte ze śmietaną (lub śmietaną i kefirem) i łyżką cukru. Następnie podzielić je na 24 części. Z każdej utoczyć cienki wałeczek ( średnicy ołówka, ale o wiele od niego dłuższy). Złożyć go na pół – formując kółko, które następnie opleść pozostałą końcówką – tak aby powstał wianuszek- obwarzanek. Posmarować go rozbełtanym jajkiem i wcisnąć w cukrowa posypkę. Piec od razu w nagrzanym do 190 st. C piekarniku. Obwarzanki można zajadać solo lub przekrawać na pół i smarować masłem albo dżemem.

 

 

← Poprzedni post

Następny post →

2 Comments

  1. mniam mniam 🙂

  2. zjadłabym takiego 🙂