Biszkopt z galaretką i owocami

Skorzystałam z przepisu zamieszczonego w książce “Słodki świat” Pani Ewy Wachowicz (str. 116) – w oryginale jest to biszkopt z galaretką i brzoskwiniami, ale ja wykorzystałam mrożone truskawki i świeże porzeczki.
Składniki na biszkopt ( blacha 37×26 cm)
6 jajek ( oddzielić białka od żółtek)
160 g mąki pszennej ( dałam typ 650 )
120 g cukru ( zwykłego)
1 łyżka oleju uniwersalnego ( w oryginale jest oliwa)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka rumu

 

Krem:
1/2 litra śmietany kremówki (30 %)
120 g cukru pudru
2 płaskie łyżki żelatyny ( zalać je 4 łyżkami zimnego mleka)
ok. 70-80 dkg mrożonych truskawek
2 garście świeżych porzeczek ( u mnie mix czerwonych i czarnych)
2 galaretki o smaku truskawkowym ( Winiary)

Żółtka wymieszać lekko łyżką z cukrem i rumem . Białka ubić na sztywną pianę i wmiksować do nich porcjami żółtkową masę. Dodać stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej- ciągle mieszając. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.Piec w gorącym piekarniku (180 st. C) przez 30-35 minut. Ostudzić. potem zdjąć papier i obrócić ciasto do góry nogami – tak by jego spód był teraz górą (ciasto będzie równe i nie trzeba będzie ściągać spieczonej skórki).

Do napęczniałej żelatyny dodać jeszcze 2-3 łyżki zimnego mleka i chwilkę pogotować na małym ogniu.Ostudzić. Galaretki rozpuścić w trzech szklankach wody i dodać do nich zamrożone truskawki.Odstawić do schłodzenia ( to nastąpi szybko dzięki mrożonym owocom) . Ubić kremówkę, dodać cukier i cienkim strumyczkiem, powoli  wlać ciepłą żelatynę – nie przestawać mieszać. Dodać porzeczki i lekko wymieszać. Odczekać aż śmietanowa masa zacznie tężeć i rozłożyć ją na biszkopcie. Jak zastygnie – rozłożyć na niej truskawki w galaretce ( powinna mieć konsystencję kisielu). Wstawić całość do lodówki. Ciasto jest puszyste i orzeźwiające.

 

 

← Poprzedni post

Następny post →

9 Comments

  1. pysznie się prezentuje 🙂

  2. ale robisz pyszności- kusisz!

  3. Aż mi się jeść zachciało 🙂

  4. Anonimowy

    Aż ślinka cieknie…

  5. Ależ pyszności a kawusia gdzie:)))
    Pozdrawiam cieplutko!!!

  6. ależ smakowicie to wszystko wygląda- pyyyszszsznie 🙂

  7. I jak tu być szczupłym? Od razu głód mnie dopadł na takie widoki. A wspaniałe ciacho jest przecież orzeźwiające a nie tuczące:)

  8. O rety wygląda bosko! Szkoda że przez monitor nie można skosztować;)
    pozdrawiam!