Śmietanowy deser ze stewią i miętą

Składniki :
1 opakowanie śmietany (18 %) – 330 g
1 łyżka zwykłego cukru
2-3 łyżki żelatyny
1/4 szklanki zimnego mleka
4 listki świeżej stewii (tzw roślinny słodzik)
4 listki świeżej mięty

Do niedużego garnka wsypać żelatynę i zalać ja mlekiem. Odstawić do napęcznienia. Potem dolać jeszcze odrobinę mleka i wsypać cukier. Chwilkę pogotować na małym ogniu- aż żelatyna się rozpuści . Lekko całość wystudzić. Śmietanę przelać do miski i rozbełtać trzepaczką do sosów. Wkroić świeże liście stewii i mięty (nie kroić zbyt drobno ). Wlać tężejąca żelatynę i starannie wymieszać łyżką. Przelać do pucharków i ozdobić wg uznania. Deser jest lekki, w smaku zielny a zarazem słodkawy po rozgryzieniu stewii :o)

Stewia

 

← Poprzedni post

Następny post →

2 Comments

  1. mmmm wygląda wspaniale! a smakuje zakładam jeszcze lepiej!

  2. pojęcia nie mam co to ta stewia, ale wszystko wygląda bardzo smacznie:)