Dzisiaj pierwszy dzień lata , nie prezentuje się u mnie zbyt słonecznie i ciepło, ale to nic . Polecam bezę z bitą śmietaną. Przepis na bezę znajdziecie tutaj
Na upieczoną i wystudzoną bezę nałożyć ubitą z łyżką cukru śmietanę 30 % (380 g) kilka łyżek odłożyć i wymieszać z 1/3 łyżeczki Spiruliny (sproszkowane algi – bogactwo mikroelementów i jodu ). Do truskawek (ok 1/2 kg) dodałam dwie łyżki wody i 2 łyżki cukru i zagotowałam. W 3 łyżkach zimnej wody rozmieszałam 1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej i wlałam do truskawek. Gotowałam na małym ogniu aż do chwili, kiedy masa truskawkowa (a właściwie kisiel) zrobiła się przejrzysta. Wystudziłam i ułożyłam na bezowo- śmietanowym spodzie. Prosto, łatwo i przyjemnie :o)
zamornik
o rany, ależ to słodko wygląda:)
Edyta Ziemba
Ależ fantastyczny torcik. Mniam, mniam. A o sprulinie jeszcze nie słyszałam, ciekawe 🙂
Pozdrawiam
witaminka
wygląda pysznie 🙂
agulec
Super torcik! mnie beza nie wychodzi, niestety:(
Zuza DecuStyle
Pychota!!