Beza z bitą śmietaną, truskawkami i spiruliną

Dzisiaj pierwszy dzień lata , nie prezentuje się u mnie zbyt słonecznie i ciepło, ale to nic . Polecam bezę z bitą śmietaną. Przepis na bezę znajdziecie tutaj
Na upieczoną i wystudzoną bezę nałożyć ubitą z łyżką cukru śmietanę 30 % (380 g) kilka łyżek odłożyć i wymieszać z 1/3 łyżeczki Spiruliny (sproszkowane algi – bogactwo mikroelementów i jodu ). Do truskawek (ok 1/2 kg) dodałam dwie łyżki wody i 2 łyżki cukru i zagotowałam. W 3 łyżkach zimnej wody rozmieszałam 1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej i wlałam do truskawek. Gotowałam na małym ogniu aż do chwili, kiedy masa truskawkowa (a właściwie kisiel) zrobiła się przejrzysta. Wystudziłam i ułożyłam na bezowo- śmietanowym spodzie. Prosto, łatwo i przyjemnie :o)

 

 

← Poprzedni post

Następny post →

5 Comments

  1. o rany, ależ to słodko wygląda:)

  2. Ależ fantastyczny torcik. Mniam, mniam. A o sprulinie jeszcze nie słyszałam, ciekawe 🙂
    Pozdrawiam

  3. wygląda pysznie 🙂

  4. Super torcik! mnie beza nie wychodzi, niestety:(