Drożdżówki z makiem

Przepis pochodzi z książki Pani Małgorzaty Zielińskiej “Drożdżowe wypiekistr. 64 (Bułeczki z serem). Jej blog w sieci
       Biszkoptowo – puszyste i
smaczne ciasto drożdżowe . Można wykorzystać białka np z tego przepisu na paschę 

Składniki:
500 g mąki pszennej (TYP 650)
20 g drożdży ( można dać 15 g , jeśli ciasto będzie wyrastało przez noc w lodówce)
3/4 szklanki zwykłego cukru
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 kostki masła ( roztopić)
3 -4 białka
1 żółtko
szczypta soli
Nadzienie:
1/2 opakowania masy makowej z puszki (dodałam do niej 1 żółtko i łyżkę rumu oraz pokruszony jeden herbatnik- żeby masa nie była zbyt wilgotna)

 

Zrobić zaczyn z roztartych drożdży, cukru, mąki i ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia Roztopić i wystudzić masło.Ubić sztywną pianę z białek, dodać część cukru, potem żółtko i znowu cukier.
Do
zaczynu dodawać małymi porcjami mąkę, wlać część masła i piany –
starannie wyrabiać aż do połączenia składników.Ciasto ma plastyczną i przyjemną w wyrabianiu
konsystencję. Uformować drożdżówki  (albo wstawić je do nocnego wyrastania do lodówki, a nazajutrz
wyjąć godzinę przed dalszą obróbką i wyrastaniem w temp. pokojowe). Formować w rękach placuszki do
których wkładać łyżeczką przygotowane nadzienie.Posmarować wierzch rozbełtanym żółtkiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika z ustawioną na 180 st. C temperaturą.Piec do mocnego zrumienienia.

 

← Poprzedni post

Następny post →

5 Comments

  1. Pychota!Piękne bułeczki wyrosły i jakże o pięknych kształtach! Będę pamiętać o tym przepisie. Mój mąż lubi ciasta z makiem, ja wolę nadzienie z sera lub budyniu! Pozdrawiam serdecznie.

  2. aż mi ślinka cieknie 😛

  3. porywam dwie na śniadanie:) pięknie wyglądają:)

  4. O jasny gwint! Wyglądają cudnie i smacznie tylko kiedy ja zrzucę choć parę deko??:(