Przepis na rustykalną tartę Bajaderki znalazłam na blogu Moje kucharzenie

Ciasto:
1 1/4 szklanki mąki krupczatki
1 1/2 łyżki cukru
125 g kostki zimnego masła pokrojonego w kawałki
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie:
4 duże jabłka – obrane i pokrojone w cząstki (8)
4 łyżki  cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki rozpuszczonego masła
oraz
1 rozbełtane jajko
kilka łyżek lemon curd

Zrobiłam ciasto z podwójnej ilości i dlatego mogłam zrobić z niego koszyczek

Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło i wszystko drobno posiekać, dodać 3 łyżki wody. Uformować z ciasta kulę i schłodzić przez godzinę w lodówce.
W tym czasie przygotować nadzienie: 2 łyżki cukru wymieszać z
cynamonem i wymieszać z jabłkami. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać
z mąką kukurydzianą .Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i przenieść na blachę do pieczenia Ciasto posypać mieszanką mąki i cukru i na tym ułożyć jabłka – pamiętając o tym, że brzegi ciasta będą lekko zawinięte do środka. Zawinąć brzegi ciasta na jabłka -polać je roztopionym masłem) .Wierzch ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w
temperaturze 200 st. C przez około 40 minut. Jeszcze ciepłe ciasto posmarować kilkoma łyżkami lemon curd

Tarta wygląd ma przaśny ale smak przedni. Polecam !

 

Zapisz