Biszkoptowa rolada z leśnymi jeżynami

Składniki na biszkopt (z Orawy):
4 jajka ( oddzielić białka od żółtek)
3/4 szklanki cukru ( zwykłego)
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki zimnej wody
Masa do przełożenia:
2 kubki śmietany 30 % ( u mnie Mleczna Dolina)
2 garście świeżych jeżyn
2 1/2 łyżki żelatyny spożywczej
3-4 łyżki zimnego mleka oraz cukier do smaku

Mączne składniki wymieszać ze sobą i przesiać.
Ubić białka na sztywną pianę i dodawać stopniowo cukier, na zmianę z żółtkami. Zmniejszyć obroty miksera i łyżką (powoli, podsypując) dodawać mąki i proszek do pieczenia. Na końcu wlać zimną wodę. Jeszcze chwilę miksować i ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st. C) na jakieś 15-18 min. Piec do lekkiego zrumienienia. Potem z ciepłego jeszcze ciasta zdjąć papier i wyłożyć na lnianą ściereczkę, którą należy lekko zwinąć w rulon. Zaczekać do całkowitego wystygnięcia biszkoptu.

Masa:
Żelatynę zalać zimnym mlekiem i odstawić do napęcznienia, potem wstawić garnuszek z tą miksturą na mały ogień i ciągle mieszając – podgrzać ale nie zagotować. Odstawić do lekkiego wystudzenia.
Ubić kremówkę, a jak zacznie gęstnieć to dodać cukru ( według własnego smaku – u mnie to są 3 łyżki), wlać cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać (teraz jest pora aby odłożyć trochę masy do posmarowania wierzchu rolady) i wsypać owoce, i znowu całość lekko wymieszać. Krem już powinien lekko tężeć więc w pośpiechu wysmarować nim wnętrze rolady , całość na powrót zgrabnie zawinąć w rulon (miejsce łączenia brzegów ma być pod spodem), i na wierzchu rozsmarować resztę śmietanowej masy. Wstawić do lodówki i tam też przechowywać.

 

← Poprzedni post

Następny post →

2 Komentarze

  1. Podoba mi się ten przepis.

  2. Ciesze się, że taki przepis znalazłam. Skorzystam na pewno, muszę na jeżyny:)

Dodaj komentarz