Jarzynowy pasztet , czyli soczewicowy paprykarz

Pomysł na wykorzystanie pulpy pozostałej po robieniu warzywnych soków w sokowirówkach starego typu ( chodzi o to żeby pulpa była wilgotna, a nie wiórowata) zaczerpnęłam od Magody  , natomiast nazwę- Soczewicowy paprykarz zasugerowała mi moja Siostra – bo wg niej ma podobną konsystencję :o)

 

Składniki :
Pulpa z 3 średnich marchewek, ćwiartki selera i 2 ćwiartek jabłka
1 jajko
3/4 szklanki ugotowanej do miękkości  zielonej soczewicy
sól, pieprz, szczypta garam masali, ostra papryka, majeranek

Wszystkie składniki wymieszać i przełożyć do małej aluminiowej foremki. Piec 40 min w temp 180 st. C.

 
 

 

← Poprzedni post

Następny post →

2 Comments

  1. az ślinka leci 🙂

  2. na początku myślałam że to chleb domowej roboty (mojej mamie w wyglądzie całkiem podobny wychodzi) a potem doczytałam się że to jest coś na chleb, myszę zrobić takie coś, rodzinka będzie w niebo wzięta 🙂