Andrut przekładany maślanym kremem

Składniki:

paczka andrutów (5 szt)
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru zwykłego
2 całe jajka + 1 żółtko
2 łyżki kakao
1 duży chlust spirytusu rektyfikowanego

Masło podzielić nożem na jak najdrobniejsze kawałki.  Jajka ubić z cukrem na gęstą i puszystą pianę ( miskę najlepiej umieścić na garnku z gorącą wodą ) i taką jajeczną masę wlewać stopniowo do rozdrobnionego masła. Dodać kakao , a na końcu wlać 1-2 łyżki spirytusu. Wszystko dokładnie wymieszać. Masą posmarować andruty. Całość owinąć pergaminem albo opakowaniem po andrutach i wstawić do lodówki i obciążyć jakimiś albumami (najlepiej malarstwem J.Miro i ze dwoma o secesji :o). Odczekać kilka godzin i do dzieła.

 

← Poprzedni post

Następny post →

2 Komentarze

  1. Zła kobieto !xD..a ja właśnie unikam złego cukru ..i masz przypomniałaś mi o andrutach xD

    • Mój sposób na unikanie słodyczy jest prosty. Robię np takiego andruta jakąś godzinę przed wyjazdem syna z domu , próbuje kawałeczek, a potem jak on się w pośpiechu zbiera do drogi – to szybko pakuję całość do torby i szybko … wyprawiam go z domu :o)))

Dodaj komentarz