Słodkie ciasteczka z sezamem

Składniki:
2/3 szklanki uprażonego na patelni sezamu
100 g masła
3/4 szklanki cukru ( można wymieszać biały z trzcinowym)
2 małe jajka
1 cukier wanilinowy
1 1/4 szklanki mąki pszennej (typ 650)
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło utrzeć starannie z cukrami , dodać jajka oraz uprzednio wymieszane ze sobą mączne składniki (mąka, proszek do pieczenia, cynamon) oraz 3/4 uprażonego wcześniej sezamu. Masę wstawić do lodówki na godzinę. Potem formować dwoma łyżeczkami ciasteczka i lekko je spłaszczać poprzez przyciśnięcie do talerzyka z wysypaną na nim resztą sezamu. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku . Uwaga bardzo szybko się rumienią i wtedy należy je wyjąć z pieca żeby się nie przypaliły.

 

 

← Poprzedni post

Następny post →

2 Comments

  1. A jak obłędnie pachną …..najważniejsze że po upieczeniu można je przez jakiś tydzień trzymać w metalowym pudełku