Pierogi z farszem z twarogu i kaszy gryczanej

Przepis na ciasto pierogowe pochodzi z  książki: „Maciej Kuroń Moje najlepsze przepisy ” str. 111
Składniki  na ciasto:
4 szklanki mąki pszennej ( u mnie na pół z mąką pełnoziarnistą). 1 szklanka ciepłej wody, 2 rozbełtane jajka, 2 łyżki roztopionego masła , 1/4 łyżeczki soli

Farsz: 
ok 50 – 60 dkg twarogu  ( rozdrobnić widelcem albo takim cósiem do gniecenia ziemniaków)
1 1/2 woreczków ugotowanej , ostudzonej kaszy gryczanej
1 jajko
1 duża pokrojona w kostkę i przesmażona cebula
1-2 łyżki śmietany 18 % , gdyby farsz okazał się za suchy
garść pokrojonego szczypioru z cebuli ( u mnie z 5 cebul)
sól i pieprz czarny do smaku
oraz SZCZYPTA KUMINU  – absolutnie należy go dodać, bo sprawia że smak jest intrygujący i rozgrzewający

 

Uwaga: farsz nadaje do naleśników, o których pisałam tutaj

← Poprzedni post

Następny post →

2 Komentarze

  1. A na wigilie robię podobne ..z maki pełnoziarnistej
    ..i mój ulubiony farsz ..soczewica cebulka i przyprawy 🙂

  2. Kusisz, kusisz. A Soczewica czerwona ?

Dodaj komentarz