Składniki na blaszkę 23 x 11 cm (aluminiowa ):
40 dkg pieczarek (obrać, pokroić ) podsmażyć na oleju z masełkiem i cebulą ( skrojoną w pióra), dodać sól, pieprz i majeranek do smaku. Odstawić do wystygnięcia. 1-2 kromki czerstwego chleba ( typu Graham) włożyć na patelnię i pozwolić aby nasiąkł ( – y) sosem spod smażonych grzybów.
Ugotować na twardo 6 jajek i obrać ze skorupki.
Ugotować woreczek kaszy gryczanej ( my będziemy potrzebować  połowę z tego woreczka. Zmielić – zawartość patelni +1/2 woreczka ugotowanej kaszy + 3 ugotowane jajka, dodać 1 surowe jajko i sprawdzić smak. Na blaszkę wyłożyć 1/3 masy i na niej ułożyć 3 ugotowane jajka i resztę masy. Posypać majerankiem. Piec przez 40-45 min w nagrzanym do 185 st. C piekarniku. Wyjąć gdy masa będzie ” odchodziła” od bocznych ścianek Świetne danie na zimno i na ciepło. Polecam