Ślimaczki kawowe – nie tylko do jedzenia

Składniki:
30 dkg mąki pszennej
15 dkg cukru pudru
2 żółtka
kostka margaryny ( 1 kostka)
2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
1-2 łyżki śmietany 18 %
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
odrobina rumu do rozpuszczenia kawy
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia i 1 łyżkę śmietany . Wyrobić niezbyt suche ciasto. Podzielić je na dwie części i do jednej z nich dodać rozpuszczoną –w niewielkiej ilości rumu albo w śmietany- kawę rozpuszczalną . Wyrobić. Oba ciasta (jasne i ciemne ) wstawić na godzinę do lodówki, potem je każde z osobna rozwałkować na podobne w wymiarach prostokąty – nałożyć jeden na drugi, zrolować i ponownie schłodzić. Pokroić na plastry (ok. 1 cm) i upiec na złoty kolor (w 190 st. C). Wystudzić.Ciastka są miękkie i smaczne.

Nawet papier… po ich pieczeniu prezentuje się efektownie :o)

 

A na choince wyglądają równie dobrze jak smakują

 

← Poprzedni post

Następny post →

1 Comments

  1. wyglądają smakowicie :))