„Postne” Semifreddo z cynamonem i czerstwym piernikiem

 Składniki na „postne” Semifreddo:
1/2 bezy upieczonej własnoręcznie*  lub kupne małe beziki ( jakieś 20 dkg)
1 opakowanie śmietany kremówki (30 % tłuszczu) – np Mleczna Dolina z Biedronki
cynamon ( nie żałować czyli 1 duża łyżka)
1-2 małe czerstwe pierniczki

Ciasto bezowe niezbyt drobno pokruszyć. Kremówkę ubić na sztywno i dodać do niej cynamon , wymieszać niezbyt dokładnie z bezami . Masa ma mieć grudowatą konsystencję, i pamiętajmy że to bezy decydują o słodkości –  bo cukru nie ma w tym przepisie .
Plastikowy pojemnik po lodach wyłożyć z naddatkiem folią spożywczą i przełożyć tam przygotowaną masę. Przykryć wolnymi końcami folii i wstawić do zamrażarki na jakieś 3-4 godziny. Nie od rzeczy jest spróbować tej delicji po jakiś 2 godzinach , żeby się przekonać że warto czekać. Deser ma być na wpół zamrożony . Posypać utartym piernikiem.

Wersja wypasiona baaardzo słodka, ale wybór należy do Ciebie :o) ( przepis z programu telewizyjnego Nigelli Lawson)
1 litr śmietany kremówki (30 lub 36 % tłuszczu)
3 jajka ( osobno żółtka i białka)
3 łyżki cukru pudru
20 dkg rodzynek namoczonych w rumie
20-30 dkg bezików
cynamon do smaku
Ubić śmietanę , dodać cynamon, i wlać kogel – mogel z 3 żółtek i 3 łyżek cukru pudru, wymieszać i dodać ubite na sztywno białka. Do tego wsypać rodzynki i dorzucić pokruszone bezy. Do plastikowych pojemników (2-3 szt.)  – wyłożonych z naddatkiem folią spożywczą  –
przełożyć przygotowaną masę. Przykryć wolnymi końcami folii i
wstawić do zamrażarki na jakieś 5-6 godzin. Deser nie powinien być zamarznięty na kamień.

Składniki na bezę ( kruchą na zewnątrz i ciągutkową w środku ):

od nas zależy czy beza będzie jak płastuga

3 białka ubić na sztywno i wsypać  25 dkg zwykłego cukru, dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, a po chwili 1 łyżeczkę soku z cytryny. Masę rozsmarować na papierze do pieczenia . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 st. C , na 50 minut (jeśli jest płaska i niewysoka, a 60 minut jeśli jest wyższa).

czy jak mały kopczyk

 

← Poprzedni post

Następny post →

2 Komentarze

  1. Wygląda super ale ja przenienawidzę cynamonu! 🙁 Ale jakby go ominąć, pewnie też byłoby smaczne:)

Dodaj komentarz