Meksykański barok solnych aniołów kontra proste, słodkie ciasto

 

  Przepis na ciasto o nazwie Pasta frolla pochodzi z książki pani Ewy Wachowicz :”Słodki świat”
 Składniki (po małej modyfikacji) :
20 dkg mąki pszennej
80 dkg cukru zwykłego
10 dkg masła
1 opakowanie cukru waniliowego
1 rozbełtane jajko
1 łyżka rumu
na czubek małej łyżeczki proszku do pieczenia
   Wszystkie składniki starannie wymieszać ręką, uformować kulę i wstawić na godzinę do lodówki.Nagrzać piekarnik do 185 st. C , ciastem wyłożyć tortownicę o średnicy 25 cm, pokroić ciasto na trójkąty, zaznaczyć swoje prawo do ciasta poprzez zostawienie odcisków kciuka i nakłucie w kilku miejscach widelcem i piec do zrumienienia przez 35-40 minut.Ciasto jest niewyszukane, ale aromatyczne i herbatnikowe.

 

Na ciasto nałożyłam słodki serowy farsz * do naleśników.
———————–
* wymieszać ze sobą kilka łyżek sera wiaderkowego + 1-2 łyżeczki cukru pudru + cynamon

 

 

Zapisz

← Poprzedni post

Następny post →

3 Komentarze

  1. dziękuje za przepis :))) wypróbuję na pewno

    pozdrawiam ciepło

  2. urocze słodziaki 🙂

    • Ta desantowa grupka aniołków mierzy sobie ok. 3 cm każdy, ale lubię je robić bo w piekarniku zawsze zmieniają im się sylwetki i pozy ( one są generalnie stojące, ale czasem ciasto z lekka spłynie albo coś się przekrzywi, więc każdy jest inny:o)

Dodaj komentarz