Mufinki kakaowe z rumem

Składniki na 12 mufinek:
Suche:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru zwykłego
3-4 łyżki kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Mokre:
2 jajka
1/2 szklanki kefiru
1/2 szklanki oleju
chlust rumu
Trzepaczką do sosów rozmieszać składniki mokre i wlać do suchych. Ciasto wyłożyć łyżką do przygotowanych papilotek i wstawić do gorącego piekarnika (180 st. C ). Piec ok 15-20 minut. Wyjąć z formy i wystudzić na kratce do pieczenia.

Uwagi :
Zamiast sklepowych papilotek , możemy skorzystać z domowych – wyciętych z papieru do pieczenia (takie okrągławe twory o średnicy 2 x większej niż dołki w formie ) .
W przypływie natchnienia do ciasta można wrzucić wiśnie, kostki gorzkiej czekolady, rodzynki, orzechy.

Moje już pewnie wystygły…… więc czas na  mnie :o)

Zapisz

← Poprzedni post

Następny post →

9 Comments

  1. Aż ślinka cieknie, chyba idę zrobić 🙂

  2. Nie zapomnij o tym chluście rumu – bo to on jest sprawcą wyjątkowości smaku 🙂

  3. ALe u Cibie tu przytulnie,smacznie i pachnaco.Bardzo ladny blog
    Dziekuje za odwiedzinki i mile slowa:*
    Zapraszam do mnie na giveaway i serdecznie pozdrawiam =)

  4. Mniam -to ja jedna poproszę..miłej niedzieli-aga

  5. Przepis na te mufinki Ali mam już 2 lata wychodzą przepysznie, polecam wszystkim niedowiarkom, a najważniejsze jest to że nie są czasochłonne, a wyśmienite Dziękuję Ci Alu Pozdrówka

  6. Aha polecam te z gorzką czekoladą 🙂

  7. Aguś dziękuję :o))