Składniki :
5 jajek
180 g cukru ( zwykłego ) + 1 cukier waniliowy
1 kostka (250 g ) margaryny (rozpuścić)
180 g mąki pszennej typ 650
1 opakowanie budyniu śmietankowego (60 g) z cukrem
80 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny + otarta skórka z cytryny

Jajka wbić do garnka i zacząć ubijać na parze – to właśnie sprawi że będzie leciutka – razem z cukrami. Jak masa zrobi się gęsta, to odstawić z pary i małymi partiami dodawać wymieszane ze sobą mąki , proszek budyniowy, proszek do pieczenia oraz roztopioną i wystudzona margarynę, skórkę z cytryny i sok. Dokładnie wymieszać. Keksówkę (12×32 cm ) wysmarować masłem i lekko oprószyć mąką. Przelać masę do keksówki i wstawić do gorącego piekarnika (180 st. C) na 45-50 min.

Uwaga – ciasto rośnie niespiesznie, zaczyna finiszować tak ok. 40 minuty, więc nawet za cenę lekkiego przypieczenia – tu i ówdzie – warto dać mu czas na to przyspieszenie w końcówce.

————————-
Podstawowy przepis pochodzi  z książki pani Ewy Wachowicz ” Słodki świat “