08.09.12 – imieniny Radosława :o)

Składniki na kruche ciasto :
40 dkg mąki pszennej typ 650
kostka margaryny prosto z lodówki
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki śmietany 18 %
szczypta soli
Posiekać nożem margarynę z mąką i proszkiem do pieczenia oraz  solą, dodać żółtka i taką ilość śmietany, aby powstało niezbyt wilgotne, ale elastyczne ciasto. Zrobić to bystro, bez zwłoki. Owinąć je folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę albo i na całą noc.Potem wyłożyć nim średnią tortownicę , nakłuć w kilku miejscach widelcem i wstawić do nagrzanego (180 st. C) piekarnika. Piec do zrumienienia.
W tym czasie przygotować jabłka
1-1 1/2 kg jabłek (szare renety, championy etc. )
1 galaretka  w proszku – np cytrynowa, agrestowa (ja dodałam truskawkową i stąd ten czerwony kolor :o)
1 łyżeczka masła

Jabłka obrać ze skórki i poszatkować na wiórki. Podsmażyć na maśle i po chwili jak zmienią kolor, wyłączyć gaz  i wsypać galaretkę. Zamieszać.

Wyłożyć na podpieczony kruchy spód, ozdobić wierzch ciastem, posmarować je rozbełtanym żółtkiem i ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st. C). Jak ciasto zacznie się złocić wyjąć i ostudzić.

Z tego przepisu wychodzi dosyć dużo ciasta, bo starcza go jeszcze na 1 blachę ciasteczek. Surowe ciasto można mrozić i wykorzystać jako spód do sernika , itp.