Składniki na dużą prostokątną blachę:
1 1/2 kostki margaryny do pieczenia
2 szklanki cukru (kryształki)
8 łyżek wody
6 łyżek kakao
sok z 1 cytryny
2 szklanki mąki pszennej typ 650
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
2 łyki rumu (opcjonalnie)

Roztopić tłuszcz z częścią cukru ( zostawiam 1/4 szklanki cukru i dodaje potem do ubitej na sztywno piany z białek), wodą, kakao, sokiem z cytryny i doprowadzić do wrzenia i pogotować jeszcze jakieś 4 min. Odlać z tego 1/4 szkl. na polewę. Resztę wystudzić, potem dodać partiami mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, żółtka, rum i ubitą piane z białek. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na posmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką blaszkę. Piec ok. 1 godz, w temp. 180 stopni C. Na ciepły wylać polewę.
Na zdjęciu widać ciasto upieczone przeze mnie z połowy porcji–> keksówka o wymiarach 30×12 cm.